Introducere


Competitorii ce domina rezultatele cautarilor in motoare, este dela sine inteles ca au o optimizare foarte buna a site-urilor, din toate punctele de vedere. Partea mai grea pentru un incepator in SEO este de a intelege cu adevarat intreg mecanismul care a propulsat respectivele site-uri pe primele locuri. Confuzia este de inteles. Cu totii am vrea sa stim cum genereaza motoarele de cautare ranking-ul fiecarui site in parte. Pana sa aflam asta insa, va trebui sa ne bizuim pe experienta, bune aptitudini analitice, si programe pentru a-ti da seama ce anume face ca un site sa ajunga in top.
Speram ca acest material sa te lamureasca pe deplin in aceasta problema.
Dorim deasemenea sa reusim sa-ti dezvaluim fundamentele unei optimizari si al link building-ului, care vor conduce spre succes site-ul tau.


Cum putem identifica, concurenta?


Sunt cateva comenzi la indemana, puse la dispozitie de Google, care iti pot aduce rezultate foarte bune.

Formatul acestor comenzi este cat se poate de simplu:
comanda: keyword phrase

- Descoperirea textului-ancora folosit de competitori pentru link-uri (Anchor link text). In lectia despre cercetarea cuvintelor- cheie, am aratat ca, pentru cautarea exacta a unui cuvant sau fraza in motoarele de cautare, este necesara scrierea textului respectiv in ghilimele. Aceasta pentru a vedea cate pagini contin respectivul termen. Acum o sa mergem putin mai departe cu aceasta problema si o sa folosim comenzile specifice ale lui Google "allinanchor" si "allintitle."

Comanda "allinanchor" va va aduce pe ecran toate site-urile care folosesc fraza-cheie specificata in link-urile interne sau externe, ca text ancora (anchor text).
Nota: textul ancora este partea vizibila a unui link.

Codul HTML va fi de forma:


Cuvintele "Optimizarea siteurilor" reprezinta textul-ancora al link-ului si va aparea pe pagina scris cu o alta culoare.

Poti include fraza- cheie in comanda "allinanchor" cu sau fara ghilimele. Link-urile interne si externe reprezinta un factor foarte important in calculul ranking- ului pe principalele motoare de cautare, iar comanda "allinanchor" ne ajuta sa gasim toate acele site-uri care au o strategie a linkurilor interne si externe bine pusa la punct.
Site-urile care au pozitii de top in cautarea executata cu comanda "allinanchor", sunt site-uri cu rank inalt dobandit natural, deci sunt foarte bine concepute din punct de vedere SEO.

- Gasirea cuvintelor cheie folosite in titluri (Title tag): comanda "allintitle" functioneaza in mod similar cu "allinanchor", in schimb aceasta va cauta cuvintele cheie folosite in tag-urile title.
Tagurile title sunt folosite pentru descrierea continutului paginilor web in general folosind intre 60 si 90 de caractere si este unul din cele mai importante elemente interne (onpage) de optimizare a unui site.
Majoritatea competitorilor ce ocupa primele locuri in cautari, au tag-urile Title foarte bine optimizate, iar comanda "allintitle" te va ajuta sa-i gasesti pe aceia care au cele mai relevante Title tags.

cautarea va avea forma : allinanchor:cuvant cheie
sau: allintitle:cuvant cheie

Cand putem considera ca avem o competitie prea mare?


O sa fii surprins de raspuns, insa asta depinde de locul pe care il ocupa site-ul tau in cautari, pentru cuvantul sau fraza cheie aflata in discutie.
Pentru o imagine mai "colorata" a problemei, vom aborda un exemplu practic. De exemplu in lumea ciclismului, ar fi de neimaginat ca cineva neantrenat sa termine Turul Frantei, care are vreo 3000 km, in 3 saptamani. Deci antrenamentul este o conditie "sine qua non" (fara de care nu se poate).
Aceeasi conditie se va aplica si in "competitia" site-urilor: un site care este doar de doua-trei saptamani online, nu va putea concura cu unul care este "calit" in lupte de 2, 3 sau 5 ani si care se afla in top pentru cuvinte cheie extrem de competitive.

In principiu:
- un cuvant cheie care la cautare directa returneaza de exemplu 200.000 de rezultate,
la cautare de forma allinanchor:"cuvant cheie" are 20.000 de rezultate, iar la cautare de forma allintitle:"cuvant cheie" returneaza tot vreo 20.000 de rezultate, este intr-o competitie foarte mare.

Competitie moderata putem considera niste rezultate (in ordinea de mai sus)100.000-200.000, 1000-20.000, 1000-20.000.
Competitie scazuta avem in limitele 1000-100.000, 1-1000, 1-1000.

Hai sa luam un exemplu, sa ne concentram pe fraza cheie "vanzari apartamente". Un site nou va trebui sa mearga pe o varianta ocolitoare si sa se optimizeze pentru o fraza cheie mai putin generala, mai specifica, de exemplu "vanzari apartamente in Ploiesti" (urbea mea...de!:P). Specificarea locatiei in acest caz va scoate din competitie siteurile din toate celelalte regiuni si va avea de "luptat" numai pe plan local.


Evaluarea competitiei pe GOOGLE


Pentru a vedea cat de competitive sunt cuvintele tale cheie, studiaza putin tabelul de mai jos. Este un exemplu de lista structurata pe nivele de competitivitate pentru cateva cuvinte cheie. Numarul de rezultate returnate de Google iti indica nivelul de competitivitate al respectivelor cuvinte sau fraze cheie.



Wordtracker, dupa fraza cheie, afiseaza "KEY", adica Keyword Effectiveness Index, care este o masura a competitivitatii cuvintelor respective. Potrivit Wordtracker, "KEY" compara de cate ori se regaseste respectivul cuvant sau fraza cheie in datele noastre, cu numarul de pagini web competitoare, pentru a indica cu precizie care dintre cuvintele cheie sunt mai eficace pentru campania ta.
Algoritmul folosit de Wordtracker este simplu:
- P = popularitatea cuvantului
- C = competitia pentru respectivul cuvant
KEI= (P^2/C), adica KEI este patratul popularitatii cuvantului cheie, impartit la competitia pentru acel cuvant.

Important: O valoare a KEY de 40 sau mai mare, este considerata foarte buna; aceasta ne indica un cuvant sau o fraza cheie care are o competitie mica.


Un cuvant de "atentie!" referitor la "KEI"


Desi KEY poate fi catalogat a fi un ghid bun pentru cercetarea competitivitatii cuvintelor cheie, acesta nu este infailibil; iti recomandam sa nu iei aceasta statistica in calcul ad literam. In primiul rand KEY nu ia in considerare popularitatea link-urilor, PageRank, precum si un numar de alti factori "offpage" (din afara site-urilor), care contribuie la dobandirea rank-urilor inalte in motoarele de cautare. Bazandu-te numai pe KEY poti obtine rezultate eronate, sub sau supraestimand cu mult competitia pentru cuvantul sau fraza-cheie cercetata! O evaluare de o acuratete mult mai buna vei obtine cu comenzile Google "allinanchor" si "allintitle"

Alte metode de descoperire a competitorilor online


Cercetarea competitorilor nu ar fi completa fara folosirea unor puternice programe de "spionare."
Iata o lista cu instrumente de spionare a competitorilor, folosite in mod regulat:

- Gasirea siteurilor similare cu al tau, folosind comanda Google related". Este simplu: forma cautarii este related:www.siteultau.ro. Google iti va returna o lista cu siteurile asemanatoare cu al tau. Daca vrei sa aprofundezi cautarea de siteuri, foloseste aceeasi comanda, sub care vei folosi adresa unui competitor gasit in prima cautare.In felul acesta vei gasi un numar foarte mare de site-uri ce au teme similare cu al tau.
- Folosirea comenzii Google "define" Daca doresti ca Google sa-ti "spuna" care site-uri reprezinta o autoritate pentru cuvantul cheie cercetat, scrie : define:keyword. Google iti va arata toate site-urile pe care le considera importante referitor la cuvantul cheie respectiv. Vei vedea ca majoritatea paginilor "aduse" de Google sunt de tipul "glossary". Acesta este un amanunt pe care va trebui sa-l tii minte cand iti construiesti pagina de continut a siteului! Adaugand o pagina de tip "glossary", continand cuvinte cheie ce tin de subiectul site-ului, este o idee extrem de utila.
Spyfu - (am mai pomenit de acest instrument online) - este excelent pentru descoperirea cuvintelor/frazelor cheie pe care competitorii tai le folosesc pe Google. Poti folosi un cuvant sau o fraza cheie, ori pur si simplu adresa site-ului competitorului si vei avea acces la cuvintele cheie vizate de acesta, rank-ul natural al site-ului, frazele cheie principale, precum si la Adwords pe care advertiser-ii liciteaza pe acelasi cuvant cheie. Va trebui sa tii seama de faptul ca Spyfu este o unealta foarte avansata; fara discutie, un excelent mod de a avea acces la estimari privind numarul total de click-uri pe care competitorii tai le primesc si asupra valorii medii a pozitiei acestuia.
- Google alerts - iti va trimite via email alerte referitoare la cuvintele cheie care te intereseaza. Orice noutate apare pe web referitoare la cuvintele/ frazele cheie pe care le vizezi, vei primi email dela Google. Cuvintele cheie pe care le vizezi pot include chiar URL-ul site-ului tau sau adresele competitorilor tai. Este un mod excelent de a afla ce se spune despre site-ul tau sau ale competitorilor tai.

Niciun comentariu:

Loading the player ...