INTERNETUL? cea mai mare piata din lume, in care toata lumea are loc !


AFACERI CLASICE sau AFACERI ONLINE?
Cati dintre dumneavoastra, cei care “navigati” pe INTERNET, nu v-ati intrebat macar o data DECE ACESTA A AJUNS IN CATIVA ANI DE EXISTENTA UN GIGANT CE ACOPERA TOATA LUMEA, SAU CATI BANI SI CATA MUNCA A “INGHITIT” ACEASTA IMENSA RETEA ? SI CARE ESTE SCOPUL FINAL AL ACESTUI VERITABIL TURN BABEL?


Pai dragii mei, pe langa nemasuratele si nesecatele nevoi de informare in toate directiile si despre toate subiectele imaginabile, rasa asta a noastra a cautat dintotdeauna un singur lucru: BANI.


Internetul a devenit in ultimii ani cel mai mare HYPERMARKET din lume, prin el facandu-se tranzactii si incheindu-se afaceri care, cu nu prea mult timp in urma, pareau de domeniul S.F., datorita distantelor prea mari intre vanzatori si cumparatori.

Acum, in cateva minute poti comanda un obiect la o firma care se afla la mii de kilometrii de tine si de care n-ai fi auzit probabil niciodata fara ajutorul Internetului.



DECE INTERNETUL?


HAI SA FACEM O COMPARATIE INTRE O AFACERE COMERCIALA CLASICA SI O AFACERE PE INTERNET !


Vom presupune ca vrem sa deschidem un magazin . OK?
Trebuie sa-ti deschizi o firma— valabil si intr-un caz si in celalalt. Deci 1-1.
Sediul firmei : - afacere clasica: umbli de-ti tocesti pingelele dupa un loc in care sa ai un vad comercial cat-de cat, ca sa te poata vedea lumea. (Eventual dai anunturi in presa ca ai deschis magazin (nostim, nu?))
- afacere pe internet : te asezi comod in scaunul tau pivotant din fata calculatorului si apesi un buton. Scor: 2-1 pentru varianta “INTERNET”.
Bani cheltuiti : - Afacere CLASICA :
- Chiria pe spatiul comercial (imensa in Romania!!), care “curge” din secunda unu dupa semnarea actului, chiar daca tu mai ai cale lunga pana sa deschizi usa magazinului si pana sa vinzi primul obiect.
- Amenajarea spatiului comercial, rafturi, tejghele, frigidere, firma luminoasa, etc. (inca mai aveti bani ?:)).
-Atunci angajeaza si o vanzatoare frumusica, poate o sa atragi ceva clienti. (Negociaza salariul, fa-i carte de munca, etc., etc.)
- Umbla acum dupa avizele de functionare— du-te la pompieri, la sanepid, umple-te de nervi cat dureaza fiecare, ca inspectorii “sunt pe teren”.
- Ia calea magazinelor en-gross sa pui ceva pe rafturi, ca deja ai acumulat o groaza de datorii la chirie si tu n-ai vandut un ac! ( dar alimenteaza si masina ca ramai in pana “prostului”!).
- A dat bunul Dumnezeu sa pui ceva pe rafturi? acum va trebui sa astepti ca primul client sa faca “safteaua” noului tau magazinas; si stai...si stai…, si chiria curge, si frigiderele consuma, si marfa iese din termenul de valabilitate, si tot asa. (Asta este o trista experienta pe care am trait-o si eu prin ‘91-’92)
Intre timp te uiti pe fereastra si vezi cum toata lumea se duce la supermarketul deschis de curand, care ofera nu-stiu-ce discounturi, pe care tu nu ti le poti permite, ca n-ai rulaj de marfa…
Daca mai ai si “placerea” ca toata afacerea ta s-o fi platit cu vreun imprumut dela banca… nu te vad bine deloc!


- Afacere PE INTERNET:


- Scoatem din start chiria, ca doar nu te-o taxa nevasta/ barbatul ca stai pe scaunul ei/ lui !
- Amenajarea locului de munca : chemi “baietii de la “Internet” sa-ti dea o gaura in tocul geamului ca sa te “cupleze” la cea mai mare piata din lume. Costuri? vreo 35 RON/luna, pentru o viteza suficient de mare (nu costa nici cat chiria pe 1 mp. de spatiu comercial). Eventual, pentru un ambient placut, asezam langa monitor floarea favorita si punem pe birou un mousepad suplimentar pe care punem cana cu ceai sau cafea (eu exact asa fac), ca sa nu stricam mobila. Va distrati? Este adevarul– adevarat!! Si desi pare hazliu, cam asta va costa in prima faza.
Sa mai tinem scorul? Cred ca nu mai are nici un rost.
- Studiul de piata ar urma la rand; pe internet se face gratis, cu diferite instrumente si tehnici pe care INTERNETUL ti le pune din belsug la dispozitie; un studiu de piata pentru o afacere clasica ar costa in schimb o groaza de bani si de timp, pentru a putea determina ce puteti vinde intr-un orasel prafuit, pe o strada prafuita, unde locuiesc niste oameni cu portofelele prafuite… Si la sfarsit s-ar putea sa concluzionati ca nu puteti vinde mai nimic (sau poate ceva tigari si votca pe datorie… pana la “salar”).
Stau si ma gandesc cam ce procent din “buticari” au realizat un STUDIU DE PIATA inainte de a se “arunca” in asa-zise afaceri? N-am o cifra, dar sunt convins ca tinde vertiginos spre 0%. Iata inca un avantaj ENORM al unei afaceri pe INTERNET. Cand pornesti pe o “tinta comerciala” ai deja niste rezultate cat se poate de concrete asupra cererii si ofertei .
- Dupa ce faci o prospectiune de piata si gasesti un obiect sau o idee pe care concluzionezi ca o poti comercializa cu success, urmeaza o scurta perioada in care va trebui sa-ti pui putin “fundul” la treaba, pentru realizarea tuturor conditiilor necesare, pentru o promovare adecvata a produsului ales spre vanzare.
Dar despre asta vom vorbi punctual, in paginile urmatoare.
Un alt mare“PLUS” al unei afaceri pe Internet este RISCUL MINOR si acest lucru este evident. Sa presupunem ca am gresit ceva in punerea la punct a afacerii noastre. Sa spunem ca avem un produs bun, dar n-am reusit sa-l promovam cum trebuie (se intampla destul de des acest fenomen). In acest caz putem aduce corectiile necesare, putem sa cerem sfatul altei personane, etc. Si totul poate fi pus pe un alt fagas, favorabil, pe care lucrurile sa decurga asa cum vrem noi. Indiferent ce nu va merge intr-o afacere online, acel defect poate fi corectat rapid, cu cateva interventii.
Sunt oameni care nu au rabdare si vor ca totul sa mearga ca “uns” din prima zi. Acestia sunt deobicei si cei care renunta foarte repede la sansa de a dezvolta o afacere banoasa si comoda. In capul lor se nasc numai idei de genul: e o prostie, nu va merge niciodata, nu sunt bun pentru asa ceva, etc. In aceste cazuri pierderile sunt totusi minore in comparatie cu investitiile intr-o afacere comerciala clasica, al carui faliment ne poate aduce in viata adevarate cosmaruri.
Formidabila oportunitate de a deschide o afacere extrem de ieftina, pe care o ofera


INTERNETUL, POATE FI SANSA TA DE A TE RUPE DE RUTINA UNUI JOB LA CARE ESTI PLATIT ASA CUM ESTI PLATIT, ESTI TRATAT ASA CUM ESTI TRATAT, SI SA-TI REFACI VIATA DUPA PROPRIA VOINTA !


Prin paginile expuse in aceasta publicatie, mi-am propus sa va conving ca, avand acest acces la atatea sute de milioane de potentiali clienti, fara a dispune de sumele imense, cu cunostinte tehnice minimale, dar cu foarte multa imaginatie, va puteti alatura comerciantilor de bunuri sau idei, putand pune un paradoxal semn de egalitate IN CEEACE PRIVESTE SANSELE DE REUSITA, intre o afacere “de casa” si una in care s-au investit milioane”.
Observati faptul ca atat o afacere in care s-au investit milioane, cat si o afacere “de casa”, care poate functioneaza intr-o amarata de camaruta, intr-un apartament confort “3”, pot avea niste “vitrine” (a se citi site-uri) asemanatoare.
Pe taramul afacerilor online, vadul comercial este acelasi, indiferent de cat de mare sau de mica este frirma, indiferent daca una este amplasata in centrul Bucurestiului si cealalta fiinteaza in cine-stie-ce coclauri. O afacere online se poate administra din absolut orice punct, unde ai un PC si o legatura la Internet!
Si ar mai fi doua “mici” avantaje de mentionat in privinta afacerilor pe internet:


· Automatizarea afacerii!

Daca o sa faci tot ceeace trebuie in mod corect, atunci site-ul tau si implicit afacerea, vor lucra pentru tine in regim de “24/24, 7/7, 365/365”.
O afacere corect “setata” pe internet nu are nici Pasti, nici Craciun, nici Anul Nou si nici Sindicat. Este “sclavul” perfect, care munceste non-stop si nu consuma mai nimic.
N-am sa intru-n continutul scrisorii mele cu sloganuri gen : “FA CA MINE CA-N TREI ZILE ITI IEI VILA SI MASINA CU SOFERITA BLONDA”! …Ca-i o vorba: “ BAI, MA LESHI?”
Astea-s bancuri de adormit prostii si n-am de gand sa-mi tratez cititorii in halul asta !
In paginile urmatoare o sa abordam pe rand, punctual, ce trebuie stiut, studiat, facut si nu in ultimul rand ce trebuie cheltuit pentru a accede la titlul de “om de afaceri virtual.

Niciun comentariu:

Loading the player ...